Biały barszcz gotowany na boczku
Biały barszcz gotowany na boczku 4.33 out of 5 based on 6 voters.
Składniki:
- 2 łyżki mąki żytniej
- ½ l wody przegotowanej
- ½ pęczka włoszczyzny
- kawałek boczku
- ½ l żuru butelce
- łyżka mąki
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól
Sposób wykonania:
Do mąki wlać ciepłą przegotowaną wodę, dokładnie wymieszać i przelać do kamiennego garnka.
Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie obrać włoszczyznę i razem z boczkiem wrzucić do garnka.
Zalać wodą, wrzucić jeszcze listek laurowy i ugotować wywar.
Wówczas wywar przecedzić i wlać do niego żur i zaprawkę w mąki oraz wody.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Doprawić do smaku czosnkiem roztartym razem z solą.
A przed podaniem wrzucić jeszcze boczek pokrojony w kostkę.
- Szczegóły
- Kategoria: Barszcz Biały
- Opublikowano: środa, 27, marzec 2013 06:23
- Marta Kuśnierz
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa