Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aksamitny krem szparagowy

Składniki:

  • 1 kg szparagów
  • 60 g masła
  • 150 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 750 g bulionu wołowego
  • 3 żółtka
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • 120 ml śmietanki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na połowie rozgrzanego masła przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją mlekiem i zalać bulionem.
    Następnie doprowadzić całość do wrzenia, wówczas dodać szparagi obrane z zdrewniałych końców.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu ok. 15 minut.
    W między czasie resztę masła wymieszać razem z żółtkami, parmezanem oraz śmietanką po czym przelać powstałą mieszaninę do zupy.
    Całość dokładnie wymieszać aby powstał aksamitny krem.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *