Aksamitny krem szparagowy
Aksamitny krem szparagowy 4.41 out of 5 based on 155 voters.
Składniki:
- 1 kg szparagów
- 60 g masła
- 150 g mąki
- 500 ml mleka
- 750 g bulionu wołowego
- 3 żółtka
- 8 łyżek startego parmezanu
- 120 ml śmietanki
- sól
- pieprz
-
Na połowie rozgrzanego masła przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją mlekiem i zalać bulionem.
Następnie doprowadzić całość do wrzenia, wówczas dodać szparagi obrane z zdrewniałych końców.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu ok. 15 minut.
W między czasie resztę masła wymieszać razem z żółtkami, parmezanem oraz śmietanką po czym przelać powstałą mieszaninę do zupy.
Całość dokładnie wymieszać aby powstał aksamitny krem.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Ewelina M
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: poniedziałek, 27, kwiecień 2009 07:41
- Ewelina M
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak