Żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek z jajkiem i kiełbasą4.66 out of 5 based on 109 voters.
Składniki:
-
• 0,5 kg kiełbasy wędzonej
• 5 dag grzybów (mogą być suszone)
• pół główki czosnku
• 3 cebule
• zakwas
• śmietana
• 5 jaj na twardo
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
Kiełbasę zalać gorącą wodą i gotować w garnku. Wrzucić grzyby i razem gotować.
Podsmażyć cebulę i czosnek, dodać do garnka i gotować ok. 30 min. Pod koniec dodać zakwas i doprawić majerankiem. Dodać śmietanę i "potrzepać". Doprawić solą, pieprzem. Na talerzach pokroić w ćwiartkę jajka na twardo i wlewać żurek, każdemu z kawałkiem kiełbasy.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez m258
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: środa, 25, maj 2011 10:06
- m258
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa