Żurek z białą kiełbaską
Żurek z białą kiełbaską 4.32 out of 5 based on 22 voters.
Składniki:
• 4 białe kiełbaski
• 4 jajka
• 250 g włoszczyzny
• 2 suszone grzybki
• 500 ml gotowego zakwasu
• 1 łyżka mąki
• 1 ząbek czosnku
• sól
• majeranek
Sposób wykonania:
Włoszczyznę umyć i pokroić na mniejsze kawałki, zalać je wodą i wrzucić jeszcze grzyby.
Trzymać na ogniu około 30 minut.
Po tym czasie wywar przecedzić, wlać do niego zakwas i wrzucić kiełbaski.
Gotować około 10 minut.
Następnie kiełbaski wyjąć a zupę doprawić do smaku solą oraz rozgniecionym czosnkiem.
Zagęścić mąką wymieszać z odrobiną wody i doprowadzić całość do wrzenia.
Przed pdoaneim do każdego talerza wrzucić plasterki kiełbasy oraz ugotowane jajka pokrojone na cząstki.
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: środa, 19, styczeń 2011 09:14
- Patrycja Bem
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa