Żabnica

31159
com_content.article
(Oddano 41 głosów z średnią 4.59 z 5)
Żabnica4.59 out of 5 based on 41 voters.


Żabnica nazywana też nawęd lub diabłem morskim to drapieżna, głębinowa ryba morska. Zaliczana jest do rodziny żabnicowatych. Występuje na dużych głębokościach (do 1000 m) u wybrzeży Europy i północnego wybrzeża Afryki. Poławiana dla smacznego mięsa nadającego się do przyrządzania na wiele sposobów. Żabnica dorasta do 2 m długości i wagi 40 do 50 kg. Mięso żabnicy jest pożywne i delikatne w smaku przypomina raczej mięso drobiowe niż rybę. W handlu dostępna jest zazwyczaj w postaci filetów bo cała ryba wzbudza mieszane uczucia. Olbrzymi łeb, najeżona zębami paszcza, płaski, jak to u ryb dennych tułów… Mimo wysokich cen ryba ta znajduje nabywców.

Viu1337595176s

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi