Składniki: 50 dkg filetów z ogona żabnicy 2 drobno posiekane gałązki tymianku 15 plastrów szynki pomidorki koktajlowe Sposób przyrządzenia: Filet z żabnicy przekroić wzdłuż na 2 części, posypać drobno posiekanym tymiankiem, owinąć plastrami szynki, spiąć wykałaczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 10 minut, w połowie pieczenia obrucić. Podawać z…
Tag: z żabnicy
Listy
Żabnica
by Ola • • 0 Comments
Żabnica nazywana też nawęd lub diabłem morskim to drapieżna, głębinowa ryba morska. Zaliczana jest do rodziny żabnicowatych. Występuje na dużych głębokościach (do 1000 m) u wybrzeży Europy i północnego wybrzeża Afryki. Poławiana dla smacznego mięsa nadającego się do przyrządzania na wiele sposobów. Żabnica dorasta do 2 m długości i wagi 40 do 50 kg. Mięso…