Śmietanowo-chrzanowy sos z migdałami
Śmietanowo-chrzanowy sos z migdałami 0 out of 5 based on 0 voters.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 12/ łyżki mąki
- 1 szkl. bulionu
- 1 szkl. śmietany
- 1 szkl. świeżego startego chrzanu
- 50 g płatków migdałowych
- szczypta cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Masło rozgrzać na patelni po czym przesmażyć na nim mąkę.
Rozprowadzić ją bulionem i cały czas mieszając trzymać na ogniu do zgestnienia.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie dodać śmietanę oraz chrzan.
Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego sosu.
Na koniec połączyć z płatkami migdałowymi.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: wtorek, 19, listopad 2013 09:28
- Alina Kuna
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny