Składniki:
- 500 g pieczonej baraniny
- 750 g kiszonej kapusty
- 10 suszonych śliwek
- 1cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g słoniny
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Słoninę pokroić po czym stopić w garnku.
W między czasie posiekana cebule zeszklic na rozgrzanym maśle i przełożyć ją do słoniny.
Dodać jeszcze kapustę oraz wcześniej namoczone śliwki.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą ora pieprzem.
Wrzucić jeszcze listek laurowy i trzymać na małym ogniu około 1 godziny.
W trakcie duszone podlewać co jakiś cza wodą.
Na koniec pieczoną baraninę pokroić w kostkę i wrzucić o kapusty.
Całość wymieszać i jeszcze chwile trzymać na ogniu aby mięso się zagrzało.
Liczba porcji: 5