Składniki:
- 20 dag (2 torebki) ryżu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duży ogórek
- 4 jajka na twardo
- 1 pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
- kilka łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- kostka rosołowa
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Kostkę rosołowa rozpuścić w wodzie po czym zalać bulionem ryż i ugotować.
Wówczas go odcedzić i dodać masło.
Wymieszać i dostawić do ostygnięcia.
W miedzy czasie ugotowane i obrane jajka pokroić w kostkę.
Obrane ogórki oaz rzodkiewkę również pokroić w drobną kostkę a dymkę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać z ryżem.
Na koniec dodać jeszcze musztardę oraz majonez i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 5