Łatwy orzechowy torcik
Łatwy orzechowy torcik 4.22 out of 5 based on 9 voters.
Składniki:
- 5 jajek
- 2 ½ szkl posiekanych orzechów
- ¾ szkl. cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki tartej bułki
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- orzechy do dekoracji
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem po czym dodać sok z cytryny a potem orzechy wymieszane z bułka tartą.
Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i pospanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 55 minut.
Przed podaniem czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki.
Gdy ciasto ostygnie polać go czekoladą i posypać orzechami.
- Szczegóły
- Kategoria: Torty
- Opublikowano: środa, 13, kwiecień 2011 08:30
- Karol Siudziński