Składniki:
- 3 szkl. mąki krupczatki
- kostka masła
- 1 ½ szkl cukru pudru
- 3 żółtka
- op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 2 szkl. wiśni
- 1 szkl. czarnych jagód
- 3 białka
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło posiekać razem z mąką, po czym dodać połowę cukru i cukier waniliowy.
Dokładnie wyrobić w trakcie dodając żółtka.
Powstałe ciasto owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie 1/5 ciasta odciąć a resztę rozwałkować i wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić, wówczas ułożyć na nim wiśnie i jagody.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i rozłożyć na owocach.
Całość posypać pozostałym ciastem startym na tarce.
Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni aby piana mogła się zarumienić.