Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik z wiśniami i jagodami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • kostka masła
  • 1 ½ szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 2 szkl. wiśni
  • 1 szkl. czarnych jagód
  • 3 białka
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać razem z mąką, po czym dodać połowę cukru i cukier waniliowy.
    Dokładnie wyrobić w trakcie dodając żółtka.
    Powstałe ciasto owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie 1/5 ciasta odciąć a resztę rozwałkować i wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić, wówczas ułożyć na nim wiśnie i jagody.
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i rozłożyć na owocach.
    Całość posypać pozostałym ciastem startym na tarce.
    Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni aby piana mogła się zarumienić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *