Składniki:
• 4 małe chleby o średnicy około 12 cm
• 1 marchewka
• 1 seler
• 1 cebula
• 500 ml zakwasu na żurek
• 1 białko
• 2 suszone podgrzybki
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 2 łyżki śmietany
• 2 ząbki czosnku
• szczypta majeranku
• sól
Sposób przyrządzenia:
Warzywa obrać, ugotować.
Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.
Gotować jeszcze około 1 godzinę. Wywar przecedzić, dolać zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna być lekko zawiesista). Pod koniec dodać śmietanę i doprawić. Z chleba wydrążyć środek, od wewnątrz wysmarować białkiem.
Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Do tak przygotowanych chlebów wlać gorący żurek.
Można do środka włożyć gotowaną białą kiełbasę.