Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 2 cebula
- 3 łyżki oleju
- 10 dag szynki
- 10 dag suszonych śliwek
- ½ l bulionu z kostki
- puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki śmietany
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Sposób wykonania;
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną szynkę i śliwki, przesmażyć.
Wówczas wyjąć je a na tą sama patelnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę.
Zalać je bulionem i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać odcedzoną z zalewy fasolę, szynkę oraz śliwki.
Całość wymieszać i zagęścić śmietaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.