Dla miłośników zup. Zbiór znakomitych przepisów. Dziś przepis na zupę z porów przepisu Kacpra. Do jej wykonania potrzebujesz: porów, ziemniaków, cebuli i bulionu.
Składniki:
- 3 pory
- 2 ziemniaki
- 40 g masła
- 1 cebula
- 1 l bulionu
- sól
- pieprz
- koperek
Sposób wykonania:
-
Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, odchylając pojedyncze warstwy, aby wypłukać z nich piasek.Następnie pokroić je w krążki.Obraną cebulę posiekać, a ziemniaki pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.Mieszając, całość lekko przesmażyć.Wówczas wlać bulion.Zagotować i trzymać na średnim ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem można jeszcze podgrzać i udekorować koperkiem.
Liczba porcji: 6