Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszną zupę z porów. Do jej wykonania będziesz potrzebować: porów, ziemniaków, masła i bulionu warzywnego.
Składniki:
- 4 pory
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 50 ml śmietany
- 1,5 litra buliony warzywnego
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
-
Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.Pokroić je na krążki, używając tylko białej części porów.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Pora wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.Dusić na małym ogniu około 10 minut.Po tym czasie dodać ziemniaki.Razem chwilę jeszcze smażyć po czym zalać całość bulionem warzywnym.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Możemy wcześniej wyjąć kilka krążków pora, które możemy użyć do dekoracji.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Liczba porcji: 5