Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z porów Barbary

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszną zupę z porów. Do jej wykonania będziesz potrzebować: porów, ziemniaków, masła i bulionu warzywnego.    
 

Składniki:

  • 4 pory 
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła 
  • 50 ml śmietany
  • 1,5 litra buliony warzywnego
  • sól 
  • pieprz 
  • szczypta gałki muszkatołowej
 

Sposób wykonania:

  1. Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.
    Pokroić je na krążki, używając tylko białej części porów.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
    Pora wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.
    Dusić na małym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie dodać ziemniaki.
    Razem chwilę jeszcze smażyć po czym zalać całość bulionem warzywnym.
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. 
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Możemy wcześniej wyjąć kilka krążków pora, które możemy użyć do dekoracji.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *