Przepis na pyszne domowe kopytka. Do ich wykonania będziesz potrzebować: ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szkl mąki ziemniaczana
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- masło do podania
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać.Przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.Wówczas je odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Następnie przecisnąć je przez praskę.Wbić do nich jajko.Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną przesianą ze szczyptą soli.Całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.Gotowe uformować w wałki.Pokroić je na ukośne kluski.Gotowe wrzucać do solonego wrzątku.Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Przed podaniem polać roztopionym masłem.
Liczba porcji: 5