Rozgrzewająca zupa z marchewki i cynamonu. Idealna na chłodne jesienne wieczory. Aby ja wykonać potrzebujesz: marchewki, imbiru, cynamonu oraz bulionu drobiowego.
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 100 g masła
- 1 pomarańcza
- kawałek korzenia imbiru
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Marchewkę obrać i pokroić ją na plasterki.Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i lekki przesmażyć.Wówczas dodać imbir i całość zalać bulionem drobiowym.Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki.Wówczas dodać cynamon oraz sok wyciśnięty z cytryn.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy zaprawić śmietaną i przed podaniem podgrzać na małym ogniu.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4