A teraz łosoś w roli głównej czyli przepis na pieczone dzwonka z łososia Małgorzaty. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: dzwonek z łososia, soku z cytryny, masła i imbiru.
Składniki:
- 4 dzwonka łososia
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek miękkiego masła
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Dzwonka delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.Ułożyć dzwonka na kawałku folii aluminiowej.Następnie miękkie masło utrzeć razem z sokiem z cytryny.Dodać jeszcze imbir oraz rozmaryn, wymieszać.Powstałe ziołowe masło ułożyć na łososiu.Całość szczelnie zawinąć z w folię.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 4