Składniki:
- cebula
- sól, biały pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu
- łyżeczka oregano
- łyżeczka mięty
- 30 dag. ziemniaków
- 30 dag. białej fasoli z puszki
- 20 dag. pomidorków koktajlowych
- por
- 12 serc karczochów z puszki
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Zalać bulionem, dodać mięte i oregano i zagotować. Do zupy włożyć obrane i pokrojone na połówki ziemniaki. Gotować do miękkości. Dodać osączoną fasolkę. Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić. Osączyć karczocha, pora pokroić w talarki. Warzywa włożyć do zupy i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę udekorować listkiem mięty. Podawać z pieczywem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad