Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z karczochami

Składniki:

  • cebula
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka mięty
  • 30 dag. ziemniaków
  • 30 dag. białej fasoli z puszki
  • 20 dag. pomidorków koktajlowych
  • por
  • 12 serc karczochów z puszki

Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Zalać bulionem, dodać mięte i oregano i zagotować. Do zupy włożyć obrane i pokrojone na połówki ziemniaki. Gotować do miękkości. Dodać osączoną fasolkę. Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić. Osączyć karczocha, pora pokroić w talarki. Warzywa włożyć do zupy i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę udekorować listkiem mięty. Podawać z pieczywem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *