Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z brukselki Karoliny

Składniki:

  • ½ kg brukselki/ może być mrożona/
  • 1 marchewka, pietruszka, por, kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia;

    Warzywa umyć, obrać i poszatkować w paski na tarce. Pora pokroić w makaroniki, Włożyć do garnka, dodać obraną pokrojoną w talarki cebulę, 1 łyżkę masła, posolić i dusić pod przykryciem kilka minut. Zalać litrem wody i gotować około 25 minut. Pod koniec gotowania dodać brukselkę i umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę  ziemniaki, gotować do miękkości. Dodać 1 łyżkę masła i posiekana zieloną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Podawać gorące. Można dodać na talerze pokrojone plasterki  świeżego pomidora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *