Składniki:
- ½ kg brukselki/ może być mrożona/
- 1 marchewka, pietruszka, por, kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia;
Warzywa umyć, obrać i poszatkować w paski na tarce. Pora pokroić w makaroniki, Włożyć do garnka, dodać obraną pokrojoną w talarki cebulę, 1 łyżkę masła, posolić i dusić pod przykryciem kilka minut. Zalać litrem wody i gotować około 25 minut. Pod koniec gotowania dodać brukselkę i umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, gotować do miękkości. Dodać 1 łyżkę masła i posiekana zieloną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące. Można dodać na talerze pokrojone plasterki świeżego pomidora.