Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z brokułów Weroniki

Składniki:

  • ½ kg brokułów
  • 40 dkg warzyw /pietruszka, kawałek selera, por/
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • sól, cukier do smaku
  • ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
     

Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć obrać i pokroić na małe kawałki, włożyć do wrzącej  osolonej wody, dodać masło. Pod przykryciem gotować około 20 minut. Brokuły umyć, osączyć i podzielić na różyczki, dodać do warzyw. Ugotować do miękkości i odstawić do wystudzenia. Dodać mleko, zmiksować. Śmietanę zmiksować z żółtkami. Zupę podgrzać, do gorącej zupy wlać śmietankę i przyprawić do smaku solą i cukrem, dodać koperek. Podawać gorące udekorowane brokułami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *