Dla miłośników zup. Zbiór znakomitych przepisów. Tym razem przepis na zupę szczawiową. Do jej wykonania potrzebujesz; szczawiu, marchewki, pietruszki oraz bulionu.
Składniki:
- 2 duże pęczki szczawiu
- 2 litry bulionu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany 12%
- jajko do podania
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka i zalać bulionem.Gotować na małym ogniu.W między czasie obrany szczaw wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, przesmażyć.Wówczas przełożyć go do bulionu z warzywami.Gotować około 10-15 minut.Po tym czasie zaprawić zupę śmietaną.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Na sam koniec ugotować jajka na twardo, obrać je ze skorupki i przekroić na połówki.Podawać razem z zupą.
Liczba porcji: 4