Sprawdzone i pyszne przepisy na zupy. Tym razem przepis na zupę Stefana. Do jej przyrządzenia potrzebujesz: kalafiora, kalarepki, zielonego groszku oraz przypraw.
Składniki:
- 1 l wywaru
- 2 kalafiory
- 200 g wyłuskanego zielonego groszku
- 1 młoda kalarepka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- czerwona papryka w proszku
- natka pietruszki
- olej
- sól
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać.Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym olejem i mieszając lekko ja zeszklić.Następnie oczyszczonego kalafiora podzielić na różyczki i wrzucić do garnka z cebulą.Dodać jeszcze obraną kalarepkę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę.Trzymać na ogniu około 15 minut.Po tym czasie zalać całość wywarem.Wrzucić groszek i gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich skalników.Na koniec doprawić do smaku solą oraz papryką w proszku.Przed podaniem można również posypać posiekaną zieleniną.
Liczba porcji: 6