Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na zupy-kremy. Krem ze szpinaku. Do jego przyrządzenia potrzebujesz: szpinaku, bulionu, mleka oraz żółtek i przypraw.
Składniki:
- 800 g szpinaku
- ¾ gotowego bulionu
- 1 łyżka mleka
- 2 żółtka
- 40 g masła
- 25 g mąki
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Połowę masła wrzucić do rondelka.Gdy się rozpuści, oprószyć go mąką i razem mieszając przesmażyć.Wówczas rozprowadzić całość polową bulionu.Wymieszać i doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz pieprzem.Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i całość zagotować.W między czasie na reszcie masła przesmażyć szpinak.Przełożyć go do zupy, wlewając resztę bulionu.Dokładnie wymieszać i gotować około 5 minut.Po tym czasie dodać żółtka roztrzepane razem z mlekiem, wymieszać.
Liczba porcji: 6