Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ze szpinaku Anny

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na zupy-kremy. Krem ze szpinaku. Do jego przyrządzenia potrzebujesz: szpinaku, bulionu, mleka oraz żółtek i przypraw. 
 

Składniki:

  • 800 g szpinaku
  • ¾ gotowego bulionu
  • 1 łyżka mleka
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • 25 g mąki
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Połowę masła wrzucić do rondelka.
    Gdy się rozpuści, oprószyć go mąką i razem mieszając przesmażyć.
    Wówczas rozprowadzić całość polową bulionu.
    Wymieszać i doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz pieprzem.
    Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i całość zagotować.
    W między czasie na reszcie masła przesmażyć szpinak.
    Przełożyć go do zupy, wlewając resztę bulionu.
    Dokładnie wymieszać i gotować około 5 minut.
    Po tym czasie dodać żółtka roztrzepane razem z mlekiem, wymieszać.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *