Składniki:
• włoszczyzna
• kostka rosołowa
• 30 dag mrożonej mieszanki owoców morza (Auchan, 28 zł/kg)
• 30 dag świeżych krewetek z łebkami i skorupkami (Auchan, 30 zł/kg)
• 30 dag mrożonych filetów z mintaja (Auchan, 10 zł/kg)
• czerwona papryka słodka
• czerwona papryka ostra (czuszka)
• trochę mąki
• czosnek
• przyprawy (bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatałowa)
• 2 świeże pomidory lub z puszki
Jak przyrządzić?
Do wrzącej w garnku wody wrzucamy kostki rosołowe, gotujemy. Dodajemy mrożone owoce morza, krewetki, mrożone filety z ryby w całości.
Gdy się zagotuje, dodajemy drobno pokrojone papryki. W osobnym rondelku na maśle prażymy obraną i startą na tarce z grubymi otworami włoszczyznę i cebulę, gdy się popraży dosypujemy trochę mąki i robimy z tego złotą zasmażkę.
Dolewamy do tego trochę zupy, ciągle mieszamy aby się nie porobiły "kluchy", całość przelewamy do zupy. Gotujemy razem jeszcze ok. 15 min. na koniec dodajemy przyprawy oraz pomidory pocięte w ósemki, gotujemy 15 min. Po zagotowaniu wyciskamy do zupy 2-3 ząbki czosnku. Koniec.