Składniki:
- 2 filety z mintaja
- 1 marchewka
- por/ biała część/
- 1 czerwona papryka
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki śmietany 18%
- łyżka mąki
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Filety umyć, osączyć i pokroić w paseczki. Marchewkę i pora umyć, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym około 1 ½ litra. Dodać liść laurowy, sól, pieprz do smaku i gotować około30 minut. Pod koniec gotowania dodać rybę i jeszcze gotować 10 minut. Śmietanę połączyć z mąką , dodać do zupy , wymieszać. Obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.