Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa z zielonym groszkiem konserwowym

Składniki:

 

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 szklanka zielonego groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • gęsta śmietana
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić drobno, posolić i przetrzeć przez sito. Oczywiście można użyć koncentratu pomidorowego jednak świeże pomidory dają znacznie lepszy efekt. Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną, pokrojoną w piórka cebulę smażyć mieszając 3 minuty, nie rumienić. Zawartość patelni przełożyć do rondla, wlać 4 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, dodać przetarte pomidory, przyprawy, gotować kolejne  5 minut. Przed końcem gotowania dodać obsączony z zalewy zielony groszek. Przed podaniem dodać śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *