Przepis na pyszną, klasyczną zupę pomidorową. Aby ją wykonać będziesz potrzebować: wywaru warzywnego, włoszczyzny, pomidorów z puszki oraz przypraw.
Składniki:
- 500 ml wywaru warzywnego
- 15 dag włoszczyzny
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 szkl śmietanki 12%
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- posiekana zielona pietruszka
- kwaśna śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Włoszczyznę obrać i pokroić w słupki.Wrzucić ją do garnka po czym zalać wywarem warzywnym.Dodać jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy.Gotować na małym ogniu około 10 minut.Po tym czasie dodać pomidory z puszki razem z zalewą.Nadal gotować kolejne 15 minut.Zupę można pozostawić w takiej postaci lub zmiksować na krem.Na koniec zaprawić zupę śmietanką.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 4