Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa Stefana

Przepis na pyszną, klasyczną zupę pomidorową. Aby ją wykonać będziesz potrzebować: wywaru warzywnego, włoszczyzny, pomidorów z puszki oraz przypraw.
 

Składniki:

  • 500 ml wywaru warzywnego 
  • 15 dag włoszczyzny 
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szkl śmietanki 12%
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • posiekana zielona pietruszka
  • kwaśna śmietana do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Włoszczyznę obrać i pokroić w słupki.
    Wrzucić ją do garnka po czym zalać wywarem warzywnym.
    Dodać jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy.
    Gotować na małym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie dodać pomidory z puszki razem z zalewą.
    Nadal gotować kolejne 15 minut.
    Zupę można pozostawić w takiej postaci lub zmiksować na krem.
    Na koniec zaprawić zupę śmietanką.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *