Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa Karola

 Kolejny przepis na wyśmienitą zupę. Tym razem pomidory w roli głównej. Czyli smakowita pomidorowa. Aby ja przyrządzić potrzebujesz: bulionu, pomidorów z puszki, czosnku, bazylii i koncentratu pomidorowego. 
 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu  
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • pęczek szczypiorku 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek posiekać po czym wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
    Gdy się zeszklą dodać pomidory razem z zalewą.
    Trzymać na ogniu około 5 minut po czym zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz bazylię.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotować jeszcze przez kilka minut.
    Przed podaniem udekorować keksem śmietany i posypać szczypiorkiem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *