Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Sposób wykonania:
-
Obraną marchewkę, cebulę, pietruszkę oraz seler pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka i zalać 1,5 litrami wody.Gotować do małym ogniu do uzyskania aromatycznego bulionu.W między czasie pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je na patelnie z rozgrzanym masłem i poddusić.Wówczas przełożyć je do garnka.Gotowy wywar przecedzić i zalać nim pieczarki.Razem gotować około 15 minut.Po tym czasie zaprawić zupę śmietaną.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4