Nie wiesz co przygotować na deser? Wypróbuj przepis Celiny na pyszne czekoladowe gofry. Do ich wykonania potrzebujesz: gorzkiej czekolady, jajek, masła, mąki oraz mleka.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 80 g masła
- 400 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 290 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 25 g kakao w proszku
Sposób wykonania:
-
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, które wrzucić do rondelka.Dodać do nich masła i mieszając podgrzewać, aż się rozpuszczą i połączą ze sobą.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać do niego mleko razem z wanilią.Dokładnie wymieszać po czym wsypać mąkę przesianą z kakao oraz solą.Wsypać jeszcze cukier oraz wbić żółtka.Ponownie wymieszać.Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.Podawać według upodobań, np. z lodami czy ulubionymi owocami.
Liczba porcji: 6