Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa chłodnik mleczno selerowy

Składniki:

 

  • 5 szklanek zsiadłego mleka
  • szczypiorek
  • ½ kg selera / korzeń /
  • 3 łyżki posiekanych listków selera
  • sól do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Zsiadłe mleko schłodzić  w lodówce. Seler umyć, obrać, opłukać. Zagotować szklankę wody, osolić. Seler pokroić w kawałki , wrzucić do wrzątku i gotować  do miękkości, wystudzić. Schłodzone mleko wlać do garnka, dodać ugotowane selery wraz z niewielką ilością wywaru i posiekane zielone listki selera, zmiksować, przyprawić  do smaku solą. Podawać w szklanych miseczkach, schłodzone.  Wspaniała zupa na letnie upały.Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *