Składniki:
- 1 ½ kg żeberek
- 1 główka czosnku
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ziół /papryka, majeranek, tymianek, rozmaryn/
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- szczypta kminku
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki płynnego miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- ¼ szklanki ginu
- ¼ szklanki sosu sojowego
Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, ugotować w osolonej wodzie około ½ godziny. Wystudzić. Przygotować marynatę. Miód, mąka, zioła, gin, sos sojowy, olej, ocet i zmiażdżony czosnek dokładnie wymieszać. Posmarować żeberka i odstawić do lodówki na godzinę. Żeberka posmarować marynatą, oprószyć jeszcze solą czosnkową wg uznania. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 15 minut z każdej strony. Podawać z sałatą.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna