Składniki:
• 2 kg pomidorów
• 1 ogórek
• 25 dag pałeczek krabowych
• 2 małe cebulki
• 1 cytryna
• 2 listki żelatyny
• pęczek koperku
• 4 łyżki oliwy
• tabasco
• cukier
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę zalewamy zimną wodą na 10 – 15 minut. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę. Kroimy je w kawałki, sok zlewamy do garnuszka. Pomidory podsmażamy przez 2 minuty na oliwie na silnym ogniu. Miksujemy, dodajemy sok, sól, pieprz, cukier i tabasco. Przecieramy przez sito.
Dodajemy odciśniętą żelatynę, dokładnie mieszamy, nakładamy do miseczek i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.Ogórek, cebulki i kraby kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, dolewamy sok z cytryny. Przed podaniem, układamy sałatkę na wierzchu w miseczkach i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
1 comment for “Zimny krem z pomidorów”