Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag mięsistych pomidorów
- 2 cebule
- 4 jaja
- 3/4 szklanki śmietany
- 15 dag startego żółtego sera
- koperek
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić i pokroić w plasterki.
Następnie cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać ziemniaki i razem smażyć.
W między czasie pomidory i jajka pokroić w plastry.
Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na przemian ziemniaki, cebulę, jajka i pomidory.
Każdą warstwę oprószyć solą oraz pieprzem i posypać startym żółtym serem.
Całość polać śmietaną i zapiekać około 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Na koniec posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki.