Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki zapiekane z pomidorami i jajkiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag mięsistych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 15 dag startego żółtego sera
  • koperek
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
     


Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić i pokroić w plasterki.
Następnie cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać ziemniaki i razem smażyć.
W między czasie pomidory i jajka pokroić w plastry.
Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na przemian ziemniaki, cebulę, jajka i pomidory.
Każdą warstwę oprószyć solą oraz pieprzem i posypać startym żółtym serem.
Całość polać śmietaną i zapiekać około 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Na koniec posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *