Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 8 gałązek rozmarynu
- 1 ostra papryczka chili
- 2 średnie cebule
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 20 dkg sera feta
- ½ słoiczka zielonych oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Rozmaryn umyć i oderwać igiełki. Do garnka wlać oliwę i dodać połowę rozmarynu. Połączyć z warzywami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 50 minut. Posypać rozkruszonym serem feta i pozostałym rozmarynem. Skropić łyżką oliwy i jeszcze na moment zapiec, około 15 minut.