Składniki:
- 25 dkg maki
- 10 dkg cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka letniej wody
- 5 dkg masła
- otarta skórka z cytryny
- szczypta soli
- olej do smażenia
- wiśniowa konfitura
- garść rodzynek
- ½ kieliszka rumu
Sposób przyrządzenia:
Do mleka wlać szklankę letniej wody, dodać mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Odstawić na godzinę, dodać żółtka i startą skórkę z cytryny, stopione i wystudzone masło, oraz cukier. Z białek ubić sztywna pianę i dodać do pozostałych składników. Wymieszać, aby masa nie opadła. Na patelni wysmarowanej tłuszczem smażyć naleśniki. Wykładać na talerze i podawać z wiśniowymi konfiturami, rodzynkami, skropić rumem, podpalić w momencie podawania na stół.