Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki biszkoptowe z konfiturami z wiśni

Składniki:

  • 25 dkg maki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka letniej wody
  • 5 dkg masła
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • wiśniowa konfitura
  • garść rodzynek
  • ½ kieliszka rumu


    Sposób przyrządzenia:

    Do mleka wlać szklankę letniej wody, dodać mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Odstawić na godzinę, dodać żółtka i startą skórkę z cytryny, stopione i wystudzone masło, oraz cukier. Z białek ubić sztywna pianę i dodać do pozostałych składników. Wymieszać, aby masa nie opadła. Na patelni wysmarowanej tłuszczem smażyć naleśniki. Wykładać na talerze i podawać z wiśniowymi konfiturami, rodzynkami, skropić rumem, podpalić w  momencie podawania na stół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *