Składniki:
• 7 ziemniaków
• 6 małych porów
• 2 jajka
• 4-6 dag startego żółtego sera
• 2 łyżki śmietany
• 1 łyżka masła
• gałka muszkatalowa
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć solą, zawinąć w folię aluminiową każdy i piec w mocno nagrzanym piekarniku około 40 minut. Pory oczyścić, odciąć zielone części (te najbardziej miękkie). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować 8-10 minut. Wyjąć i zmiksować ze śmietaną. Oddzielić żółtka od białek. źółtka dodać do porów, przyprawić gałką, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Białka ubić. Z ziemniaków odciąć 1/3 w poprzek i wydrążyć środek. Masę z porów zmiksować z wydrążonymi ziemniakami, a potem delikatnie wymieszać z białkiem. Nałożyć przygotowaną masę do ziemniaków, posypać startym serem i zapiec około 10-15 minut.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)