Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wołowe duszone w piwie

 

Składniki:

    • 2 kg żeberek wołowych
    • 40 dkg  grzybów leśnych lub pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 l piwa
    • szczypta otartej skórki cytrynowej
    • olej
    • sól, pieprz, papryka

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i obraną, utartą cebulą, odstawić na kilka godzin. W rondlu rozgrzać olej, obrumienić podzielone na porcje mięso, zalać piwem, dodać 5 ziaren pieprzu, skórkę cytrynową, dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. 15 minut przed końcem duszenia dodać obrane, oczyszczone grzyby pokrojone w plastry, ewentualnie podlać wodą jeśli zbyt dużo piwa odparowało. Podawać z jarzynami z wody i ziemniakami.

  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *