Składniki:
- 2 kg żeberek
- duży słoiczek dżemu pomarańczowego
- 1 pikantny keczup
- 2 duże cebule
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- 2 duże pomarańcze
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje z 2 kostkami, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula i czosnek się zeszkli dodać tymianek i rozmaryn, dżem pomarańczowy i keczup. Wymieszać, zagotować, połączyć z żeberkami. Żeberka wyjąć, schłodzić w lodówce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć żeberka, obłożyć plastrami pomarańczy i podlać uprzednio przygotowanym sosem pomarańczowym. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni C około 2 godziny. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną sezonową surówką.