Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- włoszczyzna /opakowanie/
- 2 cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- 4 jajka
- mąka
- płatki kukurydziane
- ½ kostki smalcu
- olej
Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na porcje. Do garnka wlać 1 litr wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy i zagotować. Dodać żeberka i gotować do miękkości żeberek. Żeberka wyjąć, usunąć kości i chrząstki, odstawić do wystygnięcia. Każdy kawałek osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące, jajku i płatkach kukurydzianych Smażyć na rozgrzanym oleju i smalcu na złocisty kolor. Podawać z ziemniakami pure i sezonową ulubioną surówką.