Masz dziś ochotę na pyszne, soczyste żeberka? Wypróbuj przepis Pauliny. Do ich wykonania będziesz potrzebować: miodu, oliwy z oliwek, musztardy i czosnku.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki miodu
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 łyżki majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 100 ml oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miski przełożyć mięso, oliwę z oliwek i czerwone wino.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze musztardę, słodką paprykę, majeranek oraz obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć żeberka.Wstawić je do lodówki na całą noc.Następnego dnia razem z marynatą przełożyć je do rękawa do pieczenia.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.Pod koniec pieczenia rozciąć rękawa, aby żeberka ładnie się zarumieniły.
Liczba porcji: 5