Pyszne przepisy na różne okazję. Tym razem przepis na soczyste żeberka pomysłu Kacpra. Lista zakupów; żeberka, musztarda, czosnek, miód.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miseczki przełożyć miód oraz musztardę.Wlać sos sojowy oraz olej rzepakowy.Całość dokładnie wymieszać.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze chilii oraz sól i pieprz do smaku.Ponowne wymieszać i powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 4