Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczysta pierś z kurczaka Ani

Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na soczystą pierś z kurczaka Ani. Przepis zawiera: pierś z kurczaka, oliwę z oliwek, czosnek, lubczyk.  
 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Zalać go oliwą z oliwek.
    Następnie dodać lubczyk,  tymianek, słodką oraz ostrą paprykę.
    Całość wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia.
    Szczelnie zawinąć.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 1980 stopni i piec około 45 minut.
    Jeśli chcemy, aby mięso wyszło rumiane pod koniec pieczenia rozciąć rękaw.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *