Przepisy na żeberka warte spróbowania. Tym razem przepis na żeberka pomysłu Artura. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, czosnku, oliwy z oliwek oraz musztardy.
Składniki:
- ½ kg żeberek
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze musztardę oraz obrany czosnek i cebulę drobno posiekane.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.Powstałą marynatą natrzeć żeberka,Marynować je około 2 godziny.Po tym czasie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4