Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 kostka bulionu
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Bulion doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz włożyć żeberka.
Gotować około 1,5 godziny na małym ogniu.
Po tym czasie wyjąć żeberka i przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Natomiast szklankę bulionu wymieszać z koncentratem pomidorowym, miodem, sokiem z cytryny oraz bazylią.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem .
Powstałym sosem zalać żeberka.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.