Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Petroneli

Kolejny przepis na kawałek pysznego mięsa. Czyli pomysł jak przygotować soczyste żeberka. Przepis zawiera: czosnek, ketchup, miód, olej.
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przełożyć sos sojowy, sos worcester, ketchup, miód oraz olej.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir.
    Ponownie wymieszać.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 1,5 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *