Pyszne i sprawdzone przepisy na mięsne potrawy. Dziś przepis na pieczoną karkówkę Michała. Lista zakupów: karkówka, cebula, musztarda, olej.
Składniki:
- 2 kg karkówki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka musztardy ostrej dijon
- 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Karkówkę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przełożyć wszystkie rodzaje musztardy.Wrzucić obraną cebulę pokrojoną w piórka, zioła prowansalskie oraz rozmaryn.Dodać jeszcze olej oraz sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie wymieszać.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia przełożyć mięso razem z marynatą do rękawa do pieczenia.Szczelnie zakręcić i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 1 godzinę.Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby skórką ładnie się zarumieniła.
Liczba porcji: 4