Składniki:
- 2 średnie kalafiory
- 5 pomidorów
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 3 czerwone papryki
- 2 szklanki fasoli konserwowej /Jaś/
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 szklanka startego żółtego sera Gouda
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki orzeszków nerkowca
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Fasolę zmielić. Kalafiory umyć, oczyścić, osączyć i podzielić na różyczki. Paprykę i pomidory umyć, sparzyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić w paseczki, pomidory w kosteczkę. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora i paski papryki. Zmieloną fasolkę połączyć z łyżką oliwy z oliwek i dodać do naczynia. Z koncentratem pomidorowym wymieszać pokrojone pomidory, dolać ½ szklanki wody i dolać do naczynia. Posypać startym żółtym serem, dodać listki rozmarynu i posiekane orzeszki nerkowca, skropić łyżką oliwy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni, aż kalafior będzie miękki.