Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ziemniaków z serkiem topionym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 serków topionych ziołowych
  • 4 dkg masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Topione serki pokroi w kawałki. W żaroodpornymi natłuszczonym naczyniu układać na przemian ser i ziemniaki. Jajka roztrzepać z mlekiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zalać ziemniaki, na wierzch pokroić kawałki masła i piec w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *